Kruiden; een hippe hobby of een heksentrekje?

Sinds ik in 2020 een cursus heb gevolgd over kruiden is mijn liefde voor alles wat bloeit en groeit alleen maar vergroot. Mijn ogen over de wereld der kruiden is door Marjolein tijdens de voor- en najaar cursus geopend en ik maak nog bijna dagelijks gebruik van de kennis die ik hier heb opgedaan. Ik ken niet veel mensen die kruiden onder het kopje hobby’s op hun CV zouden zetten, maar ik kan niet anders zeggen dan dat dit onderwerp inmiddels echt een grote hobby van mij is. Er is ook niet echt één woord voor wat lekker bekt, zoals moes tuinieren. Dat is inmiddels een veel meer geaccepteerde hobby denk ik en als onderdeel van de moestuin hebben mensen vaak ook wel wat kruiden. Maar kruiden, als een op zichzelf staand iets, is echt nog een ondergesneeuwd kindje denk ik. Sterker nog veel van de kruiden met een medicinale werking bestempelen wij hedendaags zelfs als onkruid. Dat geeft wel aan hoe ondergewaardeerd kruiden eigenlijk zijn. De associatie die het van oudsher heeft is hekserij. Kruidenvrouwtjes, sjamanen, heksen etc. in de westerse cultuur krijgen kruiden eigenlijk geen enkele positieve hippe associatie, terwijl ik ze super hip en modern vind. Inmiddels hoor je steeds vaker ‘onkruid bestaat niet.’ En daar ben ik het helemaal eens. Het zijn alleen kruiden of planten die groeien op een plek waar jij ze niet wilt hebben. We zijn in het westen namelijk nogal gewend dat onze omgeving maakbaar is. Dat het er precies zo uit kan komen te zien, zoals wij voor ogen hebben. Gelukkig hebben kruiden daar vaak nog maling aan en groeien ze precies waar de natuur ze nodig heeft.

Kruidensoep maken
Hier ben ik een kruidensoepje aan het maken tijdens de kruiden cursus

Momenteel gebruik ik kruiden met name om op te eten en niet medicinaal. Ik gebruik de kruiden in het seizoen vers voor in de thee, om gerechten op te leuken of op smaak te maken. Of ik maak een pesto van kruiden om lekker door de pasta te doen of op een toastje.  

Daarnaast droog ik ook altijd een gedeelte voor later. De huis tuin en keuken kruiden die de meeste mensen wel kennen uit de tuin worden gedroogd, zodat we in de winter ook lekkere kruiden hebben om mee te koken. Ook droog ik eetbare bloemetjes om gerechten mee op te leuken zoals bijvoorbeeld taart of koekjes die ik bak. En maak ik zelf thee melanges. Kruiden drogen of direct gebruiken in eten is relatief simpel en zit inmiddels in mijn routine. Medicinaal gezien kun je ook heel veel met kruiden doen, maar hier ben ik nog wat minder in thuis. Je kunt hele leuke zalfjes en tincturen maken. Echter heb ik er nog wat die we tijdens de cursus gemaakt hebben. Daarnaast gezien ik het minder vaak doe is het wel even een onderneming waar ik echt voor moet gaan zitten om te kijken hoe het ook alweer moest/ of ik het goed doe. Kruiden zijn giftig of eetbaar, heel simpel, daar hoef ik verder niet over na te denken. Echter om kruiden medicinaal juist toe te passen, moet je goed kijken naar de bereidingswijze/verhoudingen/moment van plukken etc. etc. Leuk om mezelf nog in te verdiepen later. Er zijn nog zoveel dingen die ik eens wil proberen, maar alles op zijn tijd. Deze herfst wil ik bijvoorbeeld eerst een kijken of ik van kastanjes wasmiddel kan maken. Geen kruid, maar ook leuk om te proberen. 

Dit seizoen heb ik van de kruiden uit onze tuin Kiki’s magical tea blend gemaakt met braam, lieve vrouwe bedstro, citroenmelisse en munt. Bij het samenstellen van een thee is het belangrijk om te kijken of de kruiden elkaar aanvullen en/of versterken en niet tegen werken. Zoals je hieronder kunt zien heb ik kruiden gekozen die ontkrampend werken en kalmerend zijn voor het zenuwstelsel en de spijsvertering positief beïnvloeden. Dit zijn kruiden waar ik intuïtief naar neig en daarom ook in mijn tuin heb staan en grappig genoeg ook precies nu nodig blijk te hebben.

Munt: kalmerend en ontkrampend voor het zenuwstelsel en stimulerend en ontkrampend voor de spijsverbetering. Helpt goed bij maag/darmklachten.

Braam: stimuleert de levenskracht en werkt harmoniserend, reguleert de menstruatie, helpt bij stimuleren en samentrekken van de urinewegen, stimulerend en reinigend voor de spijsvertering (diarree/voedselvergiftiging), maar ook reinigend bij ontstekingen in de mond.

Citroenmelisse: helpt bij klachten met een nerveuze oorzaak van het hart en zenuwstelsel, reguleert de milt, verhoogt de weerstand, verlichting bij menstruatie, en kalmerend bij nerveuze maag/darmklachten.

Lieve vrouwe bedstro: is rustgevend en kalmerend voor het zenuwstelsel, helpt beter te slapen, ontkrampend en bevorderend voor de spijsvertering, stimulerend voor gal, lever en nieren.

Naast voor mezelf een potje te vullen heb ik de thee ook in wat leuke zakjes gedaan, zodat ik er wat weg kan geven als vrienden/familie jarig zijn of ik uitgenodigd word voor een etentje. Gezien we maar een kleine stadstuin hebben, zijn het geen gigantische hoeveelheden die ik verwerk. Het is echt een soort limited edition 2022. Ik ben benieuwd welke kruiden het volgend jaar goed doen en wat ik daar weer van kan maken. 

Magical tea blend
Me and my tea blend in onze tuin

Hieronder zie je nog een paar andere voorbeelden hoe ik de kruiden verwerkt heb. Bijvoorbeeld de cheesecake met fruit en bloemen uit de tuin of glutenvrije zandkoekjes versierd met bloemen en kruiden (waar ik geen goede foto van heb). Mijn nieuwe lievelingsgerecht was gebakken gnocchi met rucola, cherrytomaten, mozzarella en een zelfgemaakte pesto van Oost-Indische kers. Mocht je het leuk vinden of interesse hebben, dan kan ik de recepten hiervoor nog eens uitwerken. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *